Päiväkoti Kirkkonummella – Solstuganin tarina

Yksityinen päiväkoti Kirkkonummen keskustassa

Daghemmet Solstugan on toiminut menestyksekkäästi Kirkkonummen keskustassa vuodesta 1998. Annika Wicklund perusti silloin pienen yksityisen, ruotsinkielisen päiväkodin, jotta voisi toteuttaa omaa haavettaan laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Olennaisinta hänelle oli lasten hyvinvointi, mielekäs työ ja onnellinen työyhteisö. Hänen intohimonsa ei ole jäänyt asiakkailtakaan huomaamatta, ja se onkin ollut yrityksen menestymisen ja pitkäikäisyyden takana.

Oikeastaan Solstugan syntyi vahingossa hieman liian aikaisin. Wicklund oli suunnitellut hoitavansa omat lapsensa vielä hieman pidempään kotona, mutta viedessään lastaan seurakunnan kerhoon, hän törmäsi sattumalta vuokrattavana olevaan tilaan. Erinäisten sattumusten summana Wicklund päätti tarttua tilaisuuteen ja perustaa uuden päiväkodin silloisen yhtiökumppanin kanssa. Kuusi vuotta myöhemmin hän osti päiväkodin kokonaan itselleen!

Kodinomainen päiväkoti

Annika Wicklundille on alusta asti ollut tärkeintä kodinomaisuus. Pieni päiväkoti, jossa kaikki lapset ja aikuiset tuntevat toisensa, mahdollistaa sisarusten läheisyyden ja eri ikäisten hyötymisen toisistaan. Jokaisen aikuisen syli on tuttu ja lähellä. Yhdenkään ryhmän pedagogisesti suunniteltu viikko-ohjelma ei häiriinny siitä, että ketterästi päätetäänkin tehdä jotakin yhdessä muiden kanssa. Lastenhoitajana Annika Wicklundin tavoite on ollut olla pienelle ihmiselle turva silloin, kun vanhemmat joutuvat olemaan muualla. Hänellä onkin pitkän työuran aikana säilynyt rakkaus lasten kohtaamiseen. Vuosien yrittäjyyden myötä hänellä alkoi vahvistua toive voida vielä antaa enemmän aikaa perustason työlle. Tästä syystä Wicklund etsi jo pidempään sopivaa kumppania, joka jakaisi saman arvomaailman, ja jonka kanssa tuntuisi hyvältä lyödä hynttyyt yhteen.

Kaksikielinen päiväkoti syntyy

Kuin kohtalon kuljettamana Wicklund löysi Murut. Kun maaliskuussa 2019 hänen silmiinsä osui Helsingin Sanomien artikkeli uudesta Päiväkoti Muruista, hän sanoi itselleen mielessään ”tuollainen kuin Murut olisi juuri oikeanlainen jatkaja meille”. Asiat etenivät, ja ystävä esittelikin hänelle juuri Murut! Kevään 2020 ensimmäisestä kohtaamisesta asti Solstuganin ja Murujen henki on kietoutunut upeasti yhteen. Wicklund totesi itselleen, ettei olisi osannut edes haaveilla paremmasta kumppanuudesta. Innostunut ideointi, tarkkuus varhaiskasvatuksen laadusta ja rakkaus lapsiin yhdisti kumppaneita heti. Ja nyt Murut Solstugan päästään ylpeänä esittelemään koko maailmalle! Wicklundin ohella koko muukin nykyinen henkilöstö jatkaa työskentelyä talossa, odottaen innolla uusia raikkaita tuulia, sekä suomenkielisen varhaiskasvatuksen tuomista ruotsin kielen rinnalle. Kaksikielinen päiväkoti on Annika Wicklundin mielestä valtava rikkaus – myös Kirkkonummelle.