Muksubussit mahdollistavat lasten rikkaan ja monipuolisen ulkoilun ja retkeilyn

Päiväkoti Haukilahdessa

Päiväkoti Murut Haukilahdessa on liikkuvainen päiväkoti. Jo perustamisvaiheessa oli selvää, että päiväkoti haluaa ulkoilla ja retkeillä paljon, ja tarjota siten lapsille elämyksiä ja rikasta pedagogista sisältöä. Muruilla onkin kaksi suorastaan nerokasta kulkuvälinettä; Muksubussit, jotka ovat kaikkien lasten ykkössuosikit!

Päiväkodin pienten lapsiryhmä hyödyntää päivittäin näitä sähköavusteisia polkupyöriä, joihin kumpaankin mahtuu kuusi pientä matkustajaa. Iloisen väriset pyörät ja lasten riemunkiljahdukset nostavat hymyn jokaisen ohikulkijan kasvoille.
Päiväkodinjohtaja Maarit Jaakkola kertoo, että Muksubussit ovat lapsille todellinen hitti. Retkipäivä on aina paras päivä. Eteinen on täynnä innokkaita kypäräpäitä, ja lapset saavat itse vaikuttaa siihen, mihin retkikohteeseen tällä kertaa matkataan.
”Muksubussit ovat lapsille hurjan tärkeät. Eräänkin kerran Murujen piha oli täynnä surullisesti itkeviä lapsia, kun bussit nostettiin pakettiautoon mennäkseen pariksi päiväksi vuosihuoltoon.”

Liikkumiseen yhdistetään pedagogista sisältöä

Muksubusseilla eli muksareilla liikkumiseen yhdistetään luontevasti pedagogista sisältöä.
Matkan varrella opetellaan matematiikkaa kuin itsestään, kun lasketaan montako autoa tien varrella on pysäköitynä, tai lasketaan jopa vain sinisiä tai punaisia autoja. Myös luonto tulee lähemmäksi ja busseilun lomassa lapset tunnistavat mielellään esimerkiksi syksyn kauniisti värjäämiä puita, kuten pihlajat, koivut ja vaahterat.

Liikennekasvatus saa konkretiaa, kun liikennesääntöjä harjoitellaan yhdessä; katsotaan vasemmalle ja oikealle, mietitään saako mennä suojatien yli. Varhaiskasvattajat näyttävät käsimerkkiä ja sanottavat tekemistä.
Ryhmässä liikkuminen edellyttää, että lapset huomioivat toisensa, odottavat vuoroaan, eivät töni tai potki toisiaan. Kaikilla on hyvä ja turvallinen olla, kun liikutaan toiset huomioiden.

Iloa kaikkien päivään

Varhaiskasvatuksen opettaja Mona Harki kertoo, että Muksubusseilla on vaikea liikkua herättämättä positiivista huomiota. Päiväsaikaan kaduilla vastaan tulevat vanhukset pysähtyvät ihastelemaan värikästä ja iloista joukkoa. Lapset aina vilkuttavat vastaantulijoille ja huikkaavat tervehdykset ja kuulumiset. ”On ihana nähdä, miten voimme tuoda iloa toisten päivään!”

Ja hauskaa on myös varhaiskasvattajilla. Eräänä päivänä varhaiskasvatuksen erityisopettaja Minna Kankaanpää kiiruhti sisältä ulos kovan huudon hälyttämänä peläten hätätilannetta, mutta lapset siellä vain innoissaan nostivat tunnelmaa busseissa odottaen jo starttia retkelle.
Löytyypä Muruista myös lapsi, jonka lähestulkoon toinen sana ”äidin” jälkeen oli ”mktubtti”.

”Pyöräily on tosi mukavaa ja kevyttä, paitsi jos on unohtanut ladata akut.” nauraa Mona. ”Ja ennen kaikkea tärkeintä on turvallisuus. Kaikilla lapsilla on omat kypärät ja turvavyöt, vauhti on maltillinen, ja Muksubussi on tukeva ja turvallinen kulkuväline.”

Monipuoliset mahdollisuudet helposti saavutettavana

Lapsilla on monta eri suosikkokohdetta; Mellstenin ranta, Niittykummun leikkipaikan maatrampoliini ja Niittykummun paloasema, Sorsapuiston kiipeilyseinä jne. Jokaisella leikkipaikalla ja puistolla on se jokin oma ominaisjuttunsa, joka tekee siitä lapsille tärkeän.

Muksubussien ansiosta päästään muutamassa minuutissa todella kauas. Siirtymiseen ei mene aikaa, vaan lapset pääsevät nopeasti kohteeseen, jossa päästään itse asiaan, eli motoriseen harjoitteluun ja yhdessä tekemisen riemuun.

Muksubussit ovat olleet meille valtava lisäarvo etenkin retkeilyn ja liikkumisen kannalta”, toteaa Maarit lopuksi. Muksubussit ovat oleellinen osa Muruja.

Muksubussit on Muruille toimittanut kempeleläinen Muksubussi Oy. Murujen bussien visuaalisesta ilmeestä vastaa Elina Hulkkonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *