Vietimme Päiväkoti Muruissa, Haukilahdessa 3-5 -vuotiaiden ryhmän, Kultakimpaleiden kesäjuhlaa. Ryhmän aikuiset olivat koostaneet varajohtajan Monan johdolla todella kauniin puheen, jota säesti lasten monet upeat lauluesitykset. Puhe antaa pienen makupalan siitä, mitä kaikkea ryhmän toimintavuoteen on mahtunut.

”Olemme saaneet nauttia upeasta toimintavuodesta oppien yhdessä paljon uusia taitoja, sekä löytäen uusia ystäviä. Syksyllä aloitimme toimintavuoden pureutuen erityisesti matemaattisiin taitoihin, kielellisiin valmiuksiin, vuorovaikutus- ja kädentaitoihin. Keväällä olemme harjoitelleet kaveritaitoja eri tunneoppimateriaalien avulla, sekä harjoitelleet parin ja ryhmän kanssa toimimista.

Metsäretket tuovat energiaa lapsille ja aikuisille

Metsäretkillä olemme päässeet havainnoimaan upeaa luontoa ja metsää. Olemme seuranneet vuoden aikana luonnossa tapahtuvia muutoksia. Lapset ovat oppineet kunnioittamaan luontoa ja siellä asuvia ötököitä ja eläimiä. Nyt keväällä olemme erityisesti keskittyneet lasten kiinnostusten pohjalta ötököihin ja niitähän on riittänyt! Isoja muurahaiskekoja kasvaa metsässä useampi – tärkeää on kuitenkin muistaa antaa muurahaisten rakentaa omaa kotia rauhassa eikä tökkiä pesää millään. Olemme oppineet, ettei ampiaiset ja mehiläiset tee mitään pahaa – ne rakastavat kukkia ja mahtuvat vallan hyvin kanssamme metsään. Olemme nähneet hyttysen ja kärpäsen, liiteleviä perhosia, sekä tietenkin leppäkertun käden päällä kulkemassa.

Ötökät ovat tulleet meille tutuiksi ja ystäviksi! Lapset ovat olleet todella kiinnostuneita siitä, miten kasvit, kukat ja puutarha kasvaa ja kukoistaa. Tutkimme kasvuun liittyviä asioita kirjojen ja iPadin avustuksella. Katsoimme kuvia erilaisista kukista, yrteistä ja kasvun vaiheista. Lapset seurasivat päivittäin istutettuja herneenveroja sekä niissä tapahtuvia muutoksia. Pikku Papu on avustanut ja opastanut puutarhanhoitoa koko kevään.

Liikuntaa ja matematiikkaa

Olemme harjoitelleet monipuolisesti erilaisia leikkejä ja tapoja liikkua. Pihalla on leikitty hippaa, peiliä, jalkapalloa, sählyä, parkouria, sekä pompittu pihaliiduilla piirretyissä hyppyruudukoissa. Urheilukentällä olemme harjoitelleet yhteisleikkejä mm. hedelmäsalaatti, polttopallo, tervapata, Paljonko kello on, Herra Susi? sekä erilaisia hippoja. Keväällä yksi lasten lemppariharjoituksista on erilaiset viestit juoksemalla, palloa kuljettamalla, hyppimällä ja pareittain. Viestin lomassa on harjoiteltu itsensä haastamista, toisten kannustamista sekä ryhmätyöskentelyä.

Olemme keskittyneet myös kehon eri osiin ja näiden tunnistamiseen. Aina yhtä riemastuttava ja hauska leikki on pää-olkapää-peppu. Toinen suosikki on ollut viikonpäivärytmimme, jossa harjoittelemme sekä viikonpäiviä että rytmin muodostamista eri kohtiin kehossa. Olemme yhdistäneet paljon matematiikkaan myös liikuntahetkiimme.

Ja voi että miten paljon olemmekaan oppineet varhaiskasvatuksen matematiikkaa, ja missä kaikkialla sitä matikkaa ympärillämme onkin. Laskemme arjessa ystäviä, naulakkopaikkoja, juomalaseja, seinällä tai vaatteissa olevia kuvia sekä paljon paljon muuta. Matemaattisia vahvuuksia harjoitellessamme olemme oppineet lukumääriä, vertailua, luokittelua, sarjoittamista ja vastaavuuksia. Ryhmässämme on innostuttu aivan erityisesti palapeleistä, sekä erilaisista pöytä- ja koritehtävistä, joita olemme kehittäneet lapsille. He kokevat niin paljon riemua uusia taitoja oppiessaan! Matematiikka myös yhdistää lapsia, ja he tekevät usein yhteistyötä ratkaistessaan arvoituksia ja haastavia tehtäviä. Arjessamme on paljon erilaisia vivahteita matematiikasta, mutta aina hauskalla luovalla ja toiminnallisella tavalla, joka motivoi oppimaan lisää ja lisää!

Laulamamme laulut sisältävät paljon lukumääriä. Esimerkiksi Elefantti-marssi, Viisi lumiukkoa muhkeaa, Viisi pientä ankkaa ja Kolme varista.

Vuororovaikutustaidot ja toistemme kuunteleminen on tärkeää

Opettamalla hyviä vuorovaikutustaitoja annamme lapsille taidot rakentaa itselleen merkityksellisiä ja syvästi hyvinvointia vahvistavia verkostoja, joihin he voivat tukeutua, ja joista he saavat turvaa ja hyvinvointia elämänsä eri vaiheissa. Olemme noudattaneet vuorovaikutustuokioilla ja -harjoituksissa viiden K:n toimintaperiaatetta: kiinnostuminen, kysyminen, kuunteleminen, kannustaminen ja kunnioitus.

On tärkeää, että olemme oppineet välittämään aidon kiinnostuksen toisiamme kohtaan, sekä antamaan täyden läsnäolon hetkiin. Näin kaikki saavat tunteen yhdessä tekemisestä ja tärkeänä olemisesta.

Kyseleminen on tärkeää, ja kysymyksiä ja ajatuksia nouseekin usein harjoitusten lomassa. Jokainen näistä tulee kuulluksi, oli kysymys tai ajatus mikä tahansa.  Harjoittelemme kuuntelemista arjessamme, mutta erityisesti vuorovaikutustuokioilla. On tärkeää kuunnella ystävää, ja tällöin myös oman vuoron tullen ystävä kuuntelee sinua. Kaikilla on oma hetkensä olla äänessä ja kertoa miltä tuntuu.

Kannustus on äärimmäisen tärkeää, ja tätä harjoittelemme viikoittain eri osa-alueiden kautta. Kannustaminen luo yhteishenkeä, vahvistaa ystävyyssuhteita sekä opettaa lapsia antamaan ja vastaanottamaan kehuja – ja niitähän he ansaitsevan yllin kyllin!

Kaiken keskiössä on kuitenkin kunnioitus ja ymmärrys, että olemme kaikki yksilöitä. Jokainen meistä on ihana ja upea juuri sellaisena, kun on. Kohtaamme kaikki samalla tavalla, ja jokaisella on samat säännöt sekä oikeudet. Kunnioitamme toistemme mielipiteitä ja ajatuksia, sekä erityisesti tunteita. Annamme tilaa tai halauksen ja läheisyyttä, kun se on tarpeen. Kunnioitamme kaikkia ja ymmärrämme, että olemme kaikki ainutlaatuisia ja arvokkaita.

Heittäydymme ja pidämme hauskaa

Hauskuus, nauru ja hyvä mieli – niistä on vuorovaikutustuokiot tehty. Näitä olemme painottaneet yhdessä ryhmän kanssa. Tuokioilla hassutellaan ja tehdään mitä höpsöimpiä harjoituksia: lapsista leivotaan vuorotellen iso pullataikina, leikitään ilmapalloleikkiä, puetaan ja somistetaan kaveri kaikilla roolivaatteilla ja koristeilla mitä löydämme, piirrämme toistemme selkiin kuvioita, ratkaisemme yhdessä pulmia ja saavutamme tavoitteemme yhdessä. Nautimme onnistumisesta! Vuorovaikutustuokioilla olemme myös harjoitelleet pantomiimileikkejä varsinkin eri eläimiä esittäen. Tämä harjoitus on ollut lasten mielestä hauska.

Kiitos perheille

Olemme paljon kertoneet teille mitä kaikkea lapset ovat oppineet ja saaneet kuluneen toimintavuoden aikana.

Haluamme nyt kiittää niin lapsia kuin teitä vanhempia tästä vuodesta. Olemme saaneet tutustua jokaiseen lapseen yksilönä ja ryhmän jäsenenä. Olemme saaneet nauraa enemmän kuin vatsalihakset ajoittain kestäisivät, olemme saaneet olla syli ja turva, kun sitä ollaan tarvittu. Olemme saaneet olla kannustava aikuinen uuden haastavan asian edessä, ja todistaa uskomattomia kasvutarinoita sekä hetkiä jolloin lapset ymmärtävät itse olevansa taitavia, upeita ja uniikkeja.

Olemme saaneet itse kasvaa lastenne kanssa ja oppia uutta. Olemme saaneet käpertyä viltin alle yhdessä lukemaan satuja ja vain keskustelemaan mitä mielessä liikkuu. Olemme saaneet hyppiä kuralätäköissä kaatosateessa, sekä leikkiä vesileikkejä aurinkoisessa kesäsäässä. Ennen kaikkea olemme saaneet tehdä joka päivä merkityksellistä työtä lastenne kanssa, jota emme tule koskaan unohtamaan.

Olemme saaneet olla tukena selvittämässä ristiriitatilanteita, kun juuri se tietty Elsa-mekko on tällä kertaa ystävän päällä. Olemme saaneet tukea pettymysten kohdatessa esimerkiksi lautapelihäviön hetkellä ja opettaa kaveritaitoja.  Olemme saaneet maailman hellyttävimpiä kommentteja, kuinka jollakin meistä on ”yöpuku päällä” vaikka sen ensimmäisen kerran päätti kokeilla mekkoa töihin. Olemme saaneet kehuja korvakoruista, avainketjusta, sadetakista tai uusista sisäkengistä.

Olemme saaneet olla teille perheille tukena ja tehdä upeaa yhteistyötä. Olette luottaneet käsiimme kallisarvoiset aarteenne. Olette luottaneet meihin ja olleet meille avoimia. Olette ymmärtäneet ja tukeneet kun ajat ovat olleet haastavia myös meidän alalla varsinkin pandemian aikana. Olemme saaneet tehdä aidosti yhteistyötä kanssanne, ja jokaisesta teistä on tullut meillä äärimmäisen merkityksellinen henkilö polullamme.

Näihin mietteisiin päätämme lauluesityksemme, ja haluamme toivottaa kaikille aivan ihanaa kesäloman odotusta, kesälomaa lomalle jääville sekä ihania hetkiä kesälle ihan meille jokaiselle!”

Puheessa on otteita kirjasta Kukoistava kasvatus. Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen käsikirja, BEEhappy publishing, 2019)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *