Planerar du att återvända till arbetet och barnen börjar på dagis?

Lue juttu myös suomeksi!

(Denna berättelse skrevs av Outi Määttä, mamma till tre barn i dagisåldern och medgrundare av Muru. Innehållet i texten har konstruerats och kommenterats av Mona Harki, förskolelärare och biträdande chef för dagiset, samt Maarit Jaakkola, förskolelärare och förskoleverksamhetschef.)

Att återvända till arbetet efter föräldraledighet väcker många tankar och känslor. Tillfället väljs till en tid som är lämpligt för barnet, föräldrarna, arbetsgivaren eller kanske för en karriärförändring. Förutom praktiska frågor, snurrar många tankar och känslor i föräldrarnas huvud: Hur kan mitt barn klara sig utan mig? Vad har hänt med min karriär och mina yrkeskunskaper under min frånvaro? Tar jag som förälder rätt beslut? Hur fungerar en ny typ av vardag? Hur orkar vi? Å ena sidan kan en förälder längta efter att få utmana hjärnan, ta sig ur collegebyxorna och efter en ostörd lunch, men å andra sidan har de lugna ögonblicken i barnets vardag och kärleksfyllda kramar varit de mest underbara i världen.

Vad är det bästa dagiset för att ta hand om mitt barn?

Den stora frågan i denna ekvation är, vad är det bästa dagiset för att ta hand om mitt barn? Viktigast av allt är att föräldern vet att deras barn är i en säker och pålitlig miljö med bekanta pedagoger.

När du väljer ett dagis är det bra att vara uppmärksam på vissa saker utöver de grundläggande sakerna (storlek, plats och funktion). Hur är mottagningen? Har pedagogerna tid att bemöta dig och ditt barn? Är dagisatmosfären lugn? Det är värt att fråga hur dagsrytmen på dagiset är uppbyggd och vilken typ av frågor som har tagits upp i förskoleundervisningen på sistone. Det kan också vara aktuellt att tänka på en situation där syskon i olika åldrar skulle vara på dagis tillsammans.

Ett barn kan gå i samma dagis i upp till fem år och familjen kan vara dagisskund i mer än ett decennium. Under den tiden läggs grunden för barnets lärande, självkänsla och självbild samt interaktionsförmåga.

Hur går det till att börja på dagis?

Förbered dig på en introduktionsperiod när dagis börjar. Tiden som behövs för introduktionen är väldigt individuell – en dag eller två räcker för ett barn, ett annat behöver en vecka.

Introduktionen påbörjas tillsammans med barnets vårdnadshavare, ett steg i taget. Den första dagen vänjer sig barnet, på förmiddagen, vid pedagogerna och de andra barnen som leker, inomhus eller utomhus. Efter det är det bra att åka hem för lunch och en tupplur. Nästa dag kan redan vara längre, inklusive lunch och eventuellt en tupplur.

”Jag minns väl den galna känslan när dagisläraren sa,” åk hem, nu är det en bra tid ”. Bedövad lämnade jag mitt barn för att leka med nya vänner, gick bort från dagis och kände mig konstig – som om mina händer var tomma och något riktigt viktigt hade glömts bort. Några timmar senare fick jag ett meddelande med ett foto av mitt barn som sov. ”

Det finns alltid en bra dialog mellan pedagogerna och vårdnadshavare om vad som verkar vara den bästa lösningen för barnet. Förtroendeförhållandet mellan barnet och förskoleläraren börjar fördjupas och barnet lär sig att lita sig till förskolevuxna när deras egen vårdnadshavare inte är närvarande.

På dagis är barnet förmodligen för första gången medlem i en grupp av barn. Föräldern kan tänka på hur barnet klarar sig med olika människor. Kompetenta förskolelärare betraktar barnet som en individ i gruppen. Genom att de lär känna barnet lär de sig även om varje barns styrkor och intressen.

När du först lämnar ditt barn på dagis kan separationsmomentet vara svårt och det kan komma tårar. Låt inte det skrämma dig, även om situationen kan verka besvärlig. I dessa situationer kan vårdnadshavaren stödja byggandet av barnets känsla av trygghet genom att agera målmedvetet och konsekvent i överlämningen av barnet till förskoleläraren med ett tydligt hejdå. På det här sättet visar vårdnadshavaren barnet att han eller hon litar på förskolelärarna, och att du också mitt barn kan lita på dem. Ibland kan separationen vara svårare för föräldrarna än för barnet. 🙂

”Alla mina barn har tagit olika tid på att vänja sig vid dagis. Ett grät aldrig efter mig, det tredje i många veckor. Lyckligtvis fick armarna från pedagogerna och närvaron av äldre syskon alltid barnet att sluta gråta. Nyfikenhet att involvera sig i aktiviteterna med vänner lockade även alltid. ”

Förändrad vardag

Som erfarenhetsexpert kan jag med  en djup röst (och en glimt i ögonvrån) garantera att arbetsvardagen är annorlunda före och efter man har fått barn. Arbetsdagens hastighet kommer sannolikt att intensifieras. På eftermiddagen tickar klockan snabbt, eftersom förskolans stängande port redan är i åtanke. Många föräldrar störs av en känsla av otillräcklighet när de är borta från barnet och samtidigt känner de sig mindre investerade i arbetet än tidigare. Åtminstone jag, författaren till detta blogginlägg, lärde mig bara färdigheterna att prioritera i arbetet, fokusera på det väsentliga och leda mig själv först efter att fått barn. Lyckligtvis är ”känslor av dålighet” ofta bara personens egna upplevelser, och dessa tankar delas inte av barnet eller arbetsgivaren.

”Jag letade noggrannt efter en lämplig plats att ta hand om min förstfödda när det var dags att återvända till jobbet. Mitt val föll på det dagis, där jag redan vid dörren fick en varm känsla och verksamheten höll hög kvalitet. Snart märkte jag en förändring i vardagens rytm. Jag lät inte dagarna bli långa längre och gjorde inte ”ännu den här saken”,  locket till den bärbara datorn stängdes exakt kl. 16.00. ”

Många föräldrar tycker att bästa tiden på dagen är på eftermiddagen när man hämtar barnet från dagiset. Och det är definitivt det bästa ögonblicket på dagen för ett barn. Det är viktigt att föräldern lämnar telefonen i bilen och möter barnet med närvaro och lyssnar. Dagens nyheter utväxlas med förskolelärarna, och man lyssnar på det barnet har att säga.

”Mina barn känner igen vår bil på ett överraskande långt avstånd! Den lilla blå karaktären som är och leker vaknar till och springer med glädje mot grinden. Ingenting är underbarare än ett ivrigt mamma-rop och ett lyckligt barn som klänger sig fast runt halsen. ”

Det finns inget rätt sätt att göra saker eller en rätt ålder när ett barn ska börja dagis. Familjer och barn är individer och pedagogerna vet hur man kan stödja familjen beroende på situationen. Kunnig personal är intresserad av klientfamiljernas helhet och strävar efter att stödja familjer i alla situationer. Öppenhet och ärlighet är viktiga värden. I en bra interaktion behöver föräldern aldrig tänka på om de vågar berätta om detta.

Lyckliga barn växer upp i lyckliga familjer och varje familj hittar sin egen balans.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *