Turvallinen ja perheitä tukeva päiväkoti voi pelastaa perheiden arjen

Päivähoidon aloittaminen

Pakkasimme pingviinireppuun Pupun unikaveriksi, uudet sisätossut, vaihtovaatteet ja vaippoja. Nostimme leggingsit ja kukkakuvioisen t-paidan sohvan käsinojalle odottamaan. Harjoittelimme kävelemistä reppu selässä. Ja minä itkin. Itkin hymy huulillani, pakahtumaisillani liikutuksesta ja rakkaudesta. Kävin myös läpi sitä hämmästyttävää tunnetta, että oma lapsi kasvaa ja vauva-aika on takana.

Muistan kuin eilisen, miten esikoiseni aloitti päiväkotitaipaleensa.

Todellinen kuva reilun kolmen vuoden takaa elokuulta. Sama reppu yhä käytössä, mutta asteen verran rähjäisemmässä kunnossa. Pupuja on menossa neljäs tai viides. 🙂

Päiväkotimaailma oli minulle aivan uusi ympäristö. En tiennyt päiväkodin arjesta ja toiminnasta mitään, enkä ymmärtänyt syitä sääntöjen taustalla. Yllätyin konsteista, joilla päiväkodista oli tehty lapsille toimiva ja inspiroiva oppimisympäristö. Ihmettelin kekseliäitä keinoja, joilla varhaiskasvattajat tarttuivat lasten erityistarpeisiin. Ja olin suoraan sanottuna ällistynyt siitä, miten päiväkodissa saattoi vallita niin rauhallinen tunnelma ja miten lapset saattoivatkin olla niin tottelevaisia – meillä saatiin kotona yhdenkin lapsen kanssa kovempi rumba aikaiseksi.

Opin kuitenkin nopeasti tuntemaan päiväkodin henkilökunnan ja toiset lapset – ja pikkuhiljaa myös muita vanhempia. Päiväkodin aikuisista ja vanhemmista on tullut meidän koko perheelle oleellinen osa arkea, tukiverkko ja iloisten kohtaamisten yhteisö. On ihanaa tuntea kuuluvansa tähän ryhmään.

Päiväkoti tukee perheitä

Onnelliset lapset kasvavat onnellisissa perheissä. Päiväkoti voi toiminnallaan ja arvoillaan huolehtia myös koko perheen hyvinvoinnista.

Tyttäreni päiväkodissa olen saanut kokea, miten perheet huomioidaan ja heistä välitetään. Tämä paistaa läpi kaikessa; kuulumisten vaihtamisessa aamuisin ja iltapäivisin, ymmärtämisessä ja joustavuudessa, jos hakeminen viivästyy, päiväkodin yhteisissä aamiaisissa ja juhlissa. Siinä, että varhaiskasvattajat tuntevat hyvin jokaisen lapsen vanhemmat, isovanhemmat ja muut läheiset.

Nyt päiväkotimaailma ja päiväkodin muut vanhemmat ovat tulleet vieläkin isommaksi osaksi elämäämme. Olemme perustaneet yhdessä tyttäreni päiväkodin johtajan sekä muiden vanhempien kanssa uuden yksityisen päiväkodin; Päiväkoti Murut. Olemme yhteisvoimin rakentaneet päiväkodin, jossa lapsi on varhaiskasvatuksen keskiössä, mutta päiväkoti palvelee koko perhettä.

Päiväkoti auttaa työn ja perhe-elämän yhdistämisessä

Miten arki voikin olla sirkusta ja mikä voisi auttaa?!

Murujen perustajien joukossa on todellisia ruuhkavuosissa rämpiviä arjen palapelin kokemusasiantuntijoita. Ymmärrämme, että työn ja perhe-elämän yhdistäminen on monesti todella vaikeaa ihan konkretian tasolla, mutta tämän lisäksi vanhemmat kamppailevat erilaisten vaatimusten ja paineiden keskellä, ja arki kuluu monesti sekunteja optimoiden ja aikainvestointeihin liittyviä kompromisseja tehden.

Äärijoustava ja mobiili työelämä ei katso rajoja, vaan kulkee mukana kaikkialle. Globaalit tiimit aiheuttavat sen, ettei työtä todellakaan tehdä ”kasista neljään”.

Vähintään takaraivossa on jatkuvasti nalkuttava ääni: ”tuotakaan en ehtinyt tehdä niin hyvin kuin olisin voinut” tai ”jätän nyt lapseni/puolisoni/kollegani huomiotta”.

Se, että muistaa mitä pitää muistaa, on myös äärimmäisen kuormittavaa.

Murut on rakennettu sille arvopohjalle, että tätä problematiikkaa ymmärretään. Arvot ohjaavat valintojamme ja toimintaamme, mutta lisäksi tuomme perheille konkreettisia helpotuksia;

  • Muruista voi ostaa arjen ruoat valmiina kotiin – ei kokkaamista nälkäisten lasten odottaessa.
  • Murujen tiloissa voi hoitaa aamun ensimmäiset ja iltapäivän viimeiset työt ja kokoukset – ei konferenssipuheluita ulkona päiväkodin takana räntäsateessa pyöräilyvaatteet päällä (oma, kymmeniä kertoja toistunut kokemus).
  • Sovellus tuo lapsen touhut ja oppimiskokemukset lähelle koko perhettä – ei irrallista oloa työmatkoilla tai muina pitkinä poissaolon aikoina
  • Lapset voivat harrastaa päiväkotipäivän jatkoksi – ei erillistä lähtörumbaa väsyneenä, ja vanhemmille mahdollisuus pidempään työpäivään tai omaan harrastukseen.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin turvallisuudentunne; niin lapsilla kuin vanhemmillakin. Mieltä rauhoittaa tieto siitä, että kaikilla on hyvä olla.

Lue myös julkaisumme:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *